Sumber di sini.
SECARA umumnya, faktor genetik
memainkan peranan penting dalam menentukan tahap kesuburan seseorang.
Bagaimanapun, faktor nutrisi juga mampu mempengaruhi keupayaan seseorang
wanita untuk mudah hamil.
Menurut pakar kesihatan holistik yang juga penulis buku Women-Code,
Alisa Vitti, sistem reproduksi yang lebih sihat dapat diperoleh menerusi
keseimbangan hormon yang terhasil menerusi diet pemakanan.
Lima makanan yang dikatakan mampu meningkatkan kualiti kesuburan
wanita ialah avokado, biji bunga matahari, kayu manis, telur dan gandum
kuda.
Buah avokado kaya dengan kandungan lemak tak tepu yang dapat menambah
kesuburan.
Manakala pengambilan tiga genggam biji bunga matahari
seminggu mampu meningkatkan kualiti sel telur.
Sementara itu, Vitti
memberitahu, kayu manis dan gandum kuda merupakan bahan makanan yang
akan merangsang proses ovulasi wanita.
Dalam pada itu, beliau turut
menyarankan agar telur diambil secara
rebus separuh masak bagi mengekalkan kandungan vitamin D dan B6 untuk
penghasilan progesteron iaitu hormon penting untuk kehamilan
No comments:
Post a Comment