Pages

SHAKLEE

Wednesday, 5 February 2014

DHA bantu bentuk struktur otak

ASID Docosahexaenoic (DHA) adalah asid lemak tidak tepu (polyunsaturated fatty acid atau PUFA) yang penting. DHA juga merupakan asid lemak omega-3 yang paling banyak dalam otak dan retina mata iaitu merangkumi 40 peratus PUFA di dalam otak dan 60 peratus PUFA di dalam retina.

Hasil menarik daripada kajian saintifik menunjukkan perhubungan rapat antara DHA dengan perkembangan serebral otak semasa dalam kandungan lagi sehinggalah beberapa tahun selepas bayi dilahirkan.Bagaimanapun, DHA tidak boleh dihasilkan oleh badan dan mesti diperoleh daripada sumber pemakanan.

Ahli Psikologi Kognitif di Jabatan Psikologi, Universiti Kansas, Amerika Syarikat, Dr. John Colombo, bersama kumpulan penyelidiknya telah membuat kajian mengkaji kesan-kesan pemakanan tambahan selepas lahir atau Diamond bagi memahami dengan lebih mendalam tentang kesan-kesan DHA dalam perkembangan kognitif dan intelektual seorang kanak-kanak.

Dr. Colombo ditemui semasa sesi saintifik bersama Mead Johnson Nutrition di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur baru-baru ini yang turut dihadiri oleh Pengurus Besar Mead Johnson Nutrition, Martin Weaver dan Pengarah Pemasaran bagi Malaysia, Singapura dan Brunei, Seah Su Yin.

Kata Dr. Colombo, kajian Diamond merupakan ujian klinikal secara rambang dan terkawal, yang direka untuk mengkaji tindak balas dos DHA dalam formula nutrisi awal kanak-kanak.

Sebanyak 343 kanak-kanak diberikan empat formula mengandungi jumlah nutrien yang sama, kecuali kandungan PUFA: kumpulan yang dikawal menerima DHA sebanyak 0 peratus dalam formula mereka, satu menerima DHA sebanyak 0.32 peratus, satu lagi menerima DHA sebanyak 0.64 peratus dan yang keempat menerima DHA sebanyak 0.96 peratus.

Kesemua empat formula yang ditambahkan DHA juga diberikan asid arachidonic (ARA) sebanyak 0.64 peratus. Menurut beliau lagi, kajian tersebut mengukur tahap ketajaman penglihatan Visual Evoked Potential (VEP) dengan mengukur corak-corak gelombang otak yang terbentuk oleh stimuli penglihatan yang dipaparkan dengan laju.

"Corak-corak tersebut menjadi lebih jelas sehingga gelombang otak yang dicetuskan menghilang, di mana ini dianggap sebagai titik akhir penentuan ketajaman tahap penglihatan. "Kajian klinikal Diamond telah mendapati bahawa kanak-kanak yang diberikan formula yang tidak mengandungi DHA menunjukkan tahap potensi ketajaman penglihatan yang lebih rendah dalam tempoh 12 bulan berbanding dengan kanak-kanak yang menerima formula tambahan DHA

"Walau bagaimanapun tiada kesan perbezaan ketara pada ketajaman penglihatan di antara tiga kelompok responden dengan sukatan tambahan DHA yang berbeza, dengan kadar DHA sebanyak 0.32 peratus secara umumnya mencukupi untuk memberi kesan positif. Ini mungkin disebabkan kedua-dua DHA dan ARA bersaing untuk enzim yang sama,’’ kata Dr. Colombo.

Beliau menambah, dalam fasa kedua kajian ini, kelompok kanak-kanak yang sama diuji dengan beberapa ujian tahap kepintaran yang dilakukan ke atas kanak-kanak daripada usia tiga tahun hingga enam tahun. Ujarnya, kanak-kanak yang menerima pemakanan tambahan DHA menunjukkan perkembangan cepat untuk aktiviti terperinci di antara usia tiga tahun hingga lima tahun, dan juga prestasi yang lebih baik dalam dua ujian kepintaran standard yang digunakan secara meluas.

Artikel Penuh: sumber
© Utusan Melayu (M) Bhd

No comments:

Post a Comment